Presenza-Opinión Volver a TitularesVolver a Presenza/Outros/ Outros
Seguridade alimentaria
Xulio Ríos (ECO, novembro/2010)

Versión para imprimir

 

A produción mundial de alimentos aproximase aos dous mil millóns de toneladas ao ano. Case a metade dese volume provén dos países desenvolvidos. A poboación, mentres, aumenta un 1,3 por cento anual por termo medio e boa parte do crecemento demográfico rexistrase nas nacións en vías de desenvolvemento. Este incremento desequilibrado leva aparellado un desequilibrio estrutural na distribución e consumo de alimentos.

Nos últimos anos, o inventario mundial de alimentos estivo moitas veces por debaixo do ratio de seguridade, fixado entre o 17 e o 18 por cento. A produción e o subministro de alimentos están por detrás da crecente demanda. E pese a que a ONU estableceu en 2000 a meta de reducir á metade o número de persoas que padecen fame no mundo de cara a 2015, este non para de medrar. No 2000, 800 millóns de persoas pasaban fame. O número elevouse a 923 millóns e 1.000 millóns en 2007 e 2009, respectivamente. Unhas cifras totalmente inaceptables. A fame segue a ser a maior traxedia e escándalo mundial.

Ademais da presión demográfica, a escaseza da auga e terra, o cambio climático e a crise financeira son factores que inflúen. A volatilidade dos prezos do gran, por outra banda, supón unha seria ameaza para a seguridade alimentaria. Os prezos do trigo (en parte pola prohibición temporal de exportacións de Rusia, terceiro maior exportador mundial deste produto) subiron entre un 60-80 por cento desde o pasado mes de xullo, mentres que os do millo aumentaron un 40 por cento, facendo recordar a crise alimentaria global de 2008. En moitos casos, a inflación do prezo está relacionada coa especulación nos mercados de futuros. Estes fondos tiran proveito das malas condicións meteorolóxicas, os incendios ou a falta de cereais, esaxerando os prezos.

A seguridade alimentaria salienta o dereito de todas as persoas a accederen a alimentos suficientes, seguros e nutritivos que satisfagan as súas necesidades dietéticas e preferencias alimentarias para levar unha vida activa e san. Hoxe xa non é un problema só de volume e estabilidade nos subministros, ou de contrarrestar as flutuacións da produción e os prezos. Mais alá de preservar todos eses equilibrios, a cuestión central segue sendo a protección das condicións de vida dos seres humanos, especialmente neses 77 países de renda baixa e déficit alimentario, nos que cada seis segundos, segundo fontes da FAO, segue morrendo un neno por problemas relacionados coa desnutrición.

 
 

Xulio Ríos,
director do Igadi.

Xulio Ríos, clic para aumentar
 
Volver a TitularesVolver a Presenza/Outros



Ir á páxina de inicio
Instituto Galego de Análise e
Documentación Internacional
www.igadi.org

ÚLTIMA REVISIÓN: 19/10/2010


Subir

 

Subscríbete á lista de correo do Igadi e recibe notificación das novas
informacións, artigos, documentos, convenios, publicacións, etc, que ofrece
o Igadi na súa páxina web Igadi na Rede.


Para comprender o Mundo desde aquí ...
... para proxectar a Galicia no contexto internacional.

   

Apúntate en: http://www.elistas.net/lista/igadi/alta